Obvladovanje stresa

Srce mi razbija, imam potne roke, muči me neprijeten občutek v trebuhu, težko se zberem, slabo spim so le nekateri od znakov stresa, o katerih poročajo številni. Obvladovanje stresa je življenjska naloga posameznika, ki pomembno vpliva na kakovost življenja. Posledice preobremenitve, napetosti, stisk, neuspehov se lahko nevarno nakopičijo in resno ogrožajo telesno in duševno zdravje.

Obvladovanje stresaKo so strokovnjaki raziskovali stres med aktivno populacijo, so  ugotovili celo vrsto tako imenovanih stresnih dejavnikov. Časovnemu pritisku, obilici dela, vsakodnevni vožnji na delo in domov, finančnim skrbem, skrbem za družino se boste le stežka izognili. Pa so vendar kljub temu telekomande v vaših rokah.

Če morda nekaterih zunanjih okoliščin res ne moremo spremeniti, pa lahko vplivamo na to, kako jih bomo dojemali. Vse je namreč v dojemanju. Ko neko situacijo ali osebo dojemamo kot stresno, se bo telo nanjo odzvalo stresno. Iste situacije, isti ljudje na vse ne vplivajo enako: pri nekom povzročijo stres, pri drugem pa ne. Koristno se je torej povprašati o tem, kako svet okoli sebe zaznavamo, kako ga dojemamo in, kako lahko to spremenimo.

Prav tako pa se je dobro opremiti z nekaterimi orodji proti stresu. Z učinkovitim načrtovanjem časa in aktivnosti na primer si lahko prihranimo marsikatero hudo uro. Pot pa je veliko lažja, če imamo vnaprej določene cilje in korake do njih. Ker pa se stresu ne bomo mogli izogniti, je najbolje, da se naučimo tudi sproščati.

Na delavnici, v kateri bo predvsem veliko priložnosti za delo na sebi se boste torej naučili prepoznati znake stresa pri sebi in drugih, odkrili boste lahko svoje lastne stresne dejavnike in razmislili boste o tem, kako jih dojemate. Poleg tega pa se boste spoznali z učinkovitim načrtovanjem časa in svojih obveznosti. Da bi se lažje spoprijeli s stresom pa boste preskusili tudi nekatere tehnike za hitro sproščanje.

Trajanje: 8 ali 16 ur


Naložba v prihodnost Gospodarska zbornica Slovenije NLP Tomatis